woensdag 1 januari 2014

De Fietsrepubliek - Pete Jordan

Ik zal zeker niet de eerste zijn onder jullie die dit boek gelezen heeft. Het was een Sinterklaas cadeau, en ik heb de kerstdagen er deels aan besteed.
Wat een heerlijk boek! 'Velomobiel' komt er niet in voor en ligfietsen worden één of twee keer genoemd. Voor de fietsliefhebber is het echter een aanrader. Het boek beschrijft vanuit historisch perspectief de ontwikkeling van fietsen en het fietsbeleid in met name Amsterdam. Maar het lijkt mij exemplarisch voor een groot deel van de rest van Nederland. Al op de eerste pagina's wordt je op meeslepende wijze meegenomen naar de redenen van een Amerikaan om naar Nederland te verhuizen. Bij aankomst wordt hij als wandelaar van de weg af gereden en uitgescholden. Hartelijk welkom in Nederland! Hij is verbaasd over de aantallen fietsen, zoals bijna elke toerist en gaat ze tellen voor het Rijksmuseum. Hij komt tot 927 in 20 minuten ....

En vervolgens begint er een zeer lezenswaardig boek over de geschiedenis van het fietsen in Amsterdam. De massa's fietsen die er blijkbaar al begin van de 20e eeuw door Amsterdam reden, de rol van de fiets in de oorlog. Maar ook hoe de fiets in de jaren 50 en 60 langzamerhand uit het stadsbeeld dreigde te verdwijnen. En de 'revival' eind jaren 60 en 70, met zijn fietsdemonstraties en en uiteindelijke 'overwinning' van de fiets in de stad.
Zelf maken de auteur en zijn partner een integraal onderdeel uit van het boek. Hun belevenissen, fietstochten door de stad, observaties, opleiding tot fietsenmaker. Ze schoppen het zelfs tot een eigen fietsenwinkel.
Nogmaals zeer lezenswaardig, kon het niet laten om dit onder de aandacht te brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten